Bagneux

….

This program concerns the construction of 25 housing units and a multi reception structure for 20 cradles in the commune of Bagneux. The site is located in the northern district of Bagneux, known as the Pierre Plate district. This district was built between the 1950s and 1980s on the site of former quarries. It consists of bars and towers of different heights. As part of the urban renewal of the district, this building will have to have a contemporary image while respecting its location in the heart of a very specific site with very large scale buildings. Indeed, the project is based on the construction of very long R+7 housing units. Among the neighbouring buildings, we also find towers in R+16 or a school in the ground floor... Our height being limited to R+5, we believe that this building should function as a real hub in the district. Instead of confronting neighbouring buildings directly, we have chosen to establish soft facades, whose elongated balconies with slight curves accompany the movement of passers-by in the rue de Verdun. The idea is to revolve around the building as if it did not have 4 facades but only one that undulates and that addresses all the orientations.

..

Ce programme concerne la réalisation de 25 logements et d’une structure multi accueil de 20 berceaux sur la commune de Bagneux. Le site se situe dans le quartier nord de Bagneux, dit quartier de la Pierre Plate. Ce quartier s’est construit entre les années 1950 et 1980 à l’emplacement d’anciennes carrières. Il se compose de barres et de tours de différentes hauteurs. Dans le cadre du renouvellement urbain du quartier, cet immeuble devra comporter une image contemporaine tout en respectant son implantation au cœur d’un site très spécifique comportant des bâtiments de très grande échelle. En effet, le projet s’adosse à une construction de logements en R+7 d’une très grande longueur. Parmi les constructions voisines, nous trouvons également des tours en R+16 ou une école en RDC… Notre hauteur étant limitée à R+5, nous pensons que ce bâtiment doit fonctionner comme un véritable pivot dans le quartier. Au lieu de se confronter directement aux immeubles voisins, nous avons choisi d’établir des façades douces, dont les balcons filants en légères courbes accompagnent le mouvement des passants dans la rue de Verdun. L’idée est de tourner autour du bâtiment comme si il n’avait pas 4 façades mais bien une seule qui ondule et qui s’adresse à l’ensemble des orientations.

….